Migren Hakkında Bilmeniz Gereken En Önemli Bilgiler
- Migren Nedir?
- Migren Bulğuları Nedir?
- Çeşitleri Nelerdir?
Migren Nedir ?
Miğren nedir Migren ağrısı, bireylerin günlük hayatını en çok etkileyen hastalıkların başında gelmektedir. Migren rahatsızlığı kolay bir baş ağrısı olarak tanımlanamaz. Bireylerin yaşamını uzun bir vakit tesiri altına alabilir. Migren genelde baş bölgesindeki tek bir noktadan başlayarak ilerler. Ancak ağrının yanı sıra denge problemlerine ve kusma gibi şikayetlere de niçin olabilir ve direkt olarak psikiyatrik kökenli bir ağrı olmasa da zaman içinde psikiyatrik sorunlara zemin hazırlar.
Migren, beyinde tespit edilen sinirler ve kan damarlarındaki değişimler nedeniyle ortaya gelen bir baş ağrısıdır. Migreni olan bireylerin atakları, birtakım etkenler ile tetiklenebilir. Çoğunlukla kuvvetli ağrı ile kendisini belli eder. Hormonal ve bölgesel nedenler migreni tetikleyebilir.
Migren nedir sorusunu cevapladığımıza göre şimdide hayat standartlarını nasıl etkileyeceğini konuşalım. Bireyin hayat standartlarını düşüren ve günlük etkinliklerini sınırlandıran hastalıklardan biridir. Çoğunlukla görülen bu hastalığın en sık belirtilerinin başında ağrı gelmektedir. Ense, şakak ya da göz çevresinde ortaya gelen bu ağrı, hareket ettikçe şiddetlenebilir, zonklayıcı belirtilerle devam edebilir. Bu ağrıyla beraber bulantı, kusma, ışık ve sese karşı rahatsızlık hissi ortaya gelir. Migren türleri içinde en sık görülen 2 tip auralı ve aurasız migrendir.
Auralı migren: Ağrı evvel detaylı görme bozuklukluları, göz önünde ışık görülmesi yaşanır.
Menstürel migren: Genelde adet zamanlarında gelir.
Vestibüler migren atakları esnasında dikkat çekici olarak baş dönmesi, dengesizlik ,bulantı ve kusma görülür.
Migren Bulguları ve Çeşitleri Nelerdir?
Migren bulguları; Migrenin en asli sendromu baş ağrısı olmaktadır. Migren bulgularınde genellikle başın bir %50 sinde ya da tamamında zonklama tipi ağrı yapar. Ağrı orta şiddette ya da aşırı kuvvetli olabilir ve ağrı şakak, ense, alında olabileceği gibi tek doğrultulu bir ağrıda olabilir. Bu kuvvetli ağrı bir kaç gün daha eskiden hissedilir ve göz önünde uçuşan parlak cisimler görme, bulanık ve çift görme problemleri da oluşabilmektedir.
Migren genellikle ataklar halunda gelir. Bir atak genellikle gün içerisinde geçerken birtakım hastaların bir günden çok süren ağrıları olabilir. Atak sıklığı şahıstan şahsa değişir.
Ayda bir atak hayatış hastaların yanısıra haftada 2-3 kez ağrısı olan hastalar da olabilir. Birey kokulara karşıda hassaslaşmaktadır.
Migren bulguları kişide sinirlilik, depresif ruh hali, mutsuzluk gibi ruhsal duygu hal değişikliğine niçin olmaktadır. Nadiren süreğen günlük baş ağrısı diye tanımladığımız her gün ağrı yapan bir hastalığa dönebilir. Bu hal da hayat niteliğini çok olumsuz etkilediğinden derhal tedavi edilmelidir. Migren ağrısının bulgularınden birtakımlarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Şiddetli baş ağrısı
- Mide bulantısı
- Aşırı duyarlılık ve tepkisellik
- Aşırı ve lüzumsuz neşelenme
- Durgunluk ve donukluk
- Düşüncelerde yavaşlama
- İştah artışı ya da iştahsızlık
- Kokuya karşı aşırı duyarlılık
- Işığa karşı aşırı duyarlılık
- Konuşurken kelimeleri bulma güçlüğü
Yukarıda saydığımız bu niçinler şahıstan şahsa değişiklık göstermektedir. Bu niçinler migren çeşitlerinin tetiklediği niçinler olmakla birlikte değişik hastalıklarında bulguları olabilmektedir. Bu yüzden migren tanısı ya da migren çeşitlerinden rastgele birinin tanısı konulmadıysa bir ekspere başvurmak gerekmektedir.