DOLAR %
EURO %
GRAM ALTIN %
ÇEYREK A. %
BITCOIN %
SON DAKİKA
Google News

BANKALARIN DOLAR MAKASI 1 LİRAYI GEÇTİ

Son Güncelleme :

24 Nisan 2023 - 13:55

BANKALARIN DOLAR MAKASI 1 LİRAYI GEÇTİ

Bankaların döviz prosedürlerinde alış-satış makası bugün de açılmaya devam etti. Bankaların dolar/TL kurunda alış-satış makası 1,10 kuruşu buldu.

Yüksek cari açık ve yetersiz turist sermaye girişleri nedeniyle rezervi giderek azalan Merkez Bankası (TCMB), döviz isteğini kısmaya dönük önlemleri artırırken, döviz kurlarında makas bugün de açılmaya devam etti.

Geçtiğimiz hafta, bankalar arası döviz kuru ile Kapalıçarşı arasındaki makasın açıldığı görülürken bankaların alış-satış makasları da sahip olunan kurun çok üstünde fiyatlandı.

Bankalar arası dolar/TL kuru, haftaya yatay seyirle başlamasının ardındannda 19,40 seviyelerinden prosedür görürken Kapalıçarşı’da 20,37 alış ve 20,51 satış fiyatıyla prosedür gördü.
Geçtiğimiz hafta bankalar arası kurda kapanışta 19,39 TL ile fiyatlanan dolar/TL kuru, haftanın ilk günü yatay seyretse de banka prosedürlerinde ve Kapalıçarşı’da makas açılmaya devam etti. Geçtiğimiz hafta 1 liraya yaklaşan banka prosedürlerinde kur farkı bugün 1 TL’yi aştı.

1 LİRAYI AŞTI

Bankalarda dolar/TL amacıyla alım fiyatı 19,40 seviyelerinde seyrederken satış seviyeleri ise 20,50’nin üstünde fiyatlandı. Bankaların mobil prosedürlerinde fark 1,10 kuruşu görürken fiziki döviz alabilmek amacıyla gişeleri kullananlar daha büyük bir makasla karşılaştı.

RİSK YARATIYOR

Geçtiğimiz hafta Sozcu.com.tr’ye konuşan bir bankacılık kaynağı, TCMB’nin ve genel olarak ekonomi yönetiminin döviz prosedürleriyle alakalı bankalar üstünde sıkı markaj uyguladığını belirtmişti.

EYT’liler döviz isteğini artırıyor

Kaynak, bu amaçla prosedürlerin bir bölümünün Kapalıçarşı’ya kaydığını söyleyerek son dönemde bankalarda fiziki döviz çekme ve kasa taleplerinde de artış olduğunu, bu gelişmelerin risk yarattığını belirtmişti.

Kura dair bir ön görü yapmanın zor olduğunu dile getiren Aşçıoğlu, “Kur nerdeyse her gün TL karşısında değer kazanıyor. İhracatçı daha süratli artmasını istiyor fakat biz kurun bu durumuyla bile pahalı bir ülkeyiz. Dolarda mümkün sert yükseliş yeni bir enflasyon sarmalına yol açabilir. Kura ön görü yapılamadığı gibi enflasyona da ön görü yapılamıyor.

Önümüzdeki dönemde dolarda artışın devam etmesini beklerim. Çok uzun süredir negatif reel faiz durumundayız bu da tasarruf sahiplerinin değer kayıbı yaşamamak amacıyla arayışa itiyor. KKM’ye olan ilginin nedeni de tasarrufların korunmasına yönelik bir talep olması” dedi.

Borsacılar, EYT’lilerin halka arza olan ilgilerine ilgi çekerken Aşçıoğlu da dolardaki hareketlilikte bir etkenin gene EYT’liler olduğunu söyledi. Aşçıoğlu, “Tazminatını ve maaşını alan yeni emeklilerin paralarının değerini koruma telaşıyla seçim evveli dolar alımlarını hızlandırdıklarını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Döviz isteğine karşı mevduat faizleri teşvik ediliyor

Merkez Bankası faizi %8.5’te sabit kalsa da, yüksek tutarlı mevduat faizleri son altı ayda iki katına çıkarak %30’un üzerine, KKM faizleri gene iki katına çıkarak %20 ‘nin üzerine, tüketimi düzenlemeler ardından sınırlanan gereksinim kredisi faizi ise birtakım alanlarda %50’ye yakın civarlara ulaştı. Krediler karşılığı tahvil tutulması mecburiluklarıyla milyarlarca TL’lik mecburi talebe karşın Hazine tahvili getirileri bile bu yükselişten payını aldı.

Gösterge 2 senelik getiri aybaşından beri 500 puan 10 senelik gösterge tahvil 200 puan arttı. Son dönemde giderek çoğalan döviz isteği ardındannda ise bankacılar hükümetin mevduat faizindeki yükselişe “izin vermek mecburiyetinde kaldığını” söyledi. Özel sektörden üst seviye bir bankacı, “Son dönemde çoğalan döviz isteğini sınırlayabilmek adına da mevduat faizlerinin ilgi çekici yükselişe geçtiği görüyoruz.

Mevduatta faiz üst kısıtlarının kaldırılması tekniği ile serbestleşme yaşanıyor. Fakat tahvil piyasasında sınırlamalar ve yeni alım getirecek adımlar devam etmesine karşın bir yükseliş var. Bu yükselişi seçim ardından faizlerle de %25, %40 arasına doğru beklediğimiz normalleşmenin ilk yansıması olarak görüyoruz” dedi.