Kaslar bedenimizde hareketleri gerçekleştiren ana yapıdır. Her hareketi gerçekleştiren özel kas kümeleri vardır. Kas ağrısı kimi zaman bu özel gruplarda kimi zaman de bütün bedende hissedilir. Hissedilen bu ağrı genelde sızı şeklinde ya da yanıcı tarzda olur ve başka bölgelere yayılabilir.
Kas Ağrısının Sebepleri Nelerdir?
Kas ağrıları ya da başka bir söyleyişle yumUşak doku Romatizmaları ya kaslarda zorlanmayla ya da fibromyalji gibi bedenin ağrı yorumlama mekanizmalarında arızala meydana çıkabilir.
Kas ağrılarının dikkat çekici bir bilgi olarak karşımıza çıktığı başka hastalıklar miyofasial ağrı sendromsi polimyaljiaRomatika, miyopatiler ve D vitamini gibi birtakım vitamin ve Magnezyum gibi birtakım minerallerin kusurlarıdir. Demir eksikliği anemisi ve tiroid arızaları da kas ağrısı yakınmalarına namacıyla olabilir.
Kas Ağrısı Hisseden Bir Birey Ne Yapmalıdır?
Kas ağrısı hisseden bir kişide ilk olarak ağrının çevresel bir ağrı mı yoksa vakitgelen bir ağrı mı bulunduğunu belirlenmelidir.
Yaygın ağrılarının namacıylai fibromyalji ve miyofasial ağrı sendromsi, polimyaljiaRomatika gibi Romatizmal hastalıklar ya da vitamin kusurları olabileceği amacıyla bu tür ağrılarda iyi bir muayene ardından lüzumlu testlerin uygulanabilmesi gerekir.
Bölgesel kas ağrılarında ise, ağrının başlangıç vakitsini ve rastgele bir travma ile teması olup olmadığı belirlemelidir. Travmalar, kasa vuruş alabilmek ya da düşme gibi büyük bir travma olabileceği gibi mikro travma diye tanımladığımız yineleyen ufak hareketlerin birikimi ile meydana gelen birim travmaları olabilir. Böyle bir travma ile temas kurulduğunda ilk olarak kasa istirahat ve soğuk program önerilerek hasta takip ile takip edilebilir, 3-4 gün içerisinde ağrıda azalma hissedilmediği taktirde ileri tedaviler amacıyla fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimuna müracaat dilmesini önerilmektedir.
Yaygın Kas Ağrılarında Fizik Tedavi Uygulamaları Nelerdir?
Fizik tedavi programlarından evvelce ağrının namacıylaini bilmek ve altta yatan bir sistemik hastalık varsa onu teşhis etmek gerekir.
Ayırıcı tanı gerçekleştirdikten sonra hastanın tanısına göre tedavi planlanır. Mesela kas ağrılarının sık sebeplerinden biri olan miyofasial ağrı sendromsinde hastanın şikayeti fazlalıkla bir kas grubunda olur. Bu kas grubu genelde boyun ve sırt kaslarıdır ve ağrının yanı sıra sertlik ve kısalıklar gelişmiştir.
Tedavide muayene de saptanan bu sertliklere yönelik programlarla ağrı azalması hedeflendiği gibi bu ağrıyı meydana çıkaran postür sorunu gibi namacıylalerin bulunup düzeltilmesi gerekir. Kaslardaki ağrılı bantların halledilmesi amacıyla yüzeye yakın ve derin sıcak programlar, elektrik akımları, masaj, germe egzersizleri uygulanır.
Bunlarla netice alınamadığı ya da hastanın fizik tedaviye ayıracak vakti bulunmadığı hallerde lokal enjeksiyon, kuru iğneleme ya da ESWT gibi programlar yapılabilir. Bu programlarla eş vakitli olarak hastaya ergonomi eğitimi ve postür sorunu varsa buna yönelik egzersiz eğitimi klinikte ya da ev egzersizi olarak verilir.
Yaygın kas ağrısı ile karakterize başka bir hal olan fibromiyalji sendromsinde tedavi daha farklıdır. Fibromiyaljiyi meydana çıkaran hal genelde bedenin ağrı mekanizmalarında arıza bulunduğu amacıyla tedavide ağrı modülasyonunu gerçekleştiren ilaçlar, egzersiz ve lüzumlu bulunduğunda gevşeme eğitimi ve davranış tedavileri kullanılmaktadır.
Bölgesel Kas Ağrısında Fizik Tedavi Uygulamaları Nelerdir?
Bölgesel kas ağrılarında ağrının yerine göre tedavi planlanmakla birlikte genel olarak anti- Romatizmal ilaçlarla birlikte soğuk program, analjezik akımlar, kas kuvvetlendirici akım ve egzersizler, derin duyu geliştirici egzersizler kullanılmaktadır.
Kas ağrısı kas hastalığının sendromsi olabilir.
Kas hastalıklarının asli sendrom namacıylai kuvvetsizlik ve bireyin yapabileceği bir işi yapamayacak dereceye gelmesi ile hissedilir. Bunun günlük hayattaki en büyük örnekleri şu şekilde özetlenebilir: Merdiven çıkamama, saç tarayamama, elleri yukarı kaldıramama ya da uzun vakit elinde kitap tutamama.
Vücudunuz vakitsince hissedilen sistemik kas ağrısı ise biraz daha farklıdır. Sebebi sık sık bir iflamasyondur. Bu enfeksiyon, Fibromiyalji ya da polimiyaljiya Romatika gibi Romatizmal hastalıklar, vitamin kusurları ya da statin gibi bir ilaç olabilir ve hekim doğrulusunda değerlendirilmesi gerekir. Tiroit, kalp hastalıkları da kas ağrısına namacıyla olabilir. Kas hastalıkları sistematik hastalıkların sendromleriyle de seyredebilir. Bunlar soluk darlığı, ateş, kırgınlık ya da halsizlik ile görülebilir.Kas ağrısı sık sık yeri tam olarak teşhis edilemeyen şiddeti az ve yüzeye yakın bir ağrıdır.
Tek bir alanda görülen kas ağrılarının dışında, bütün bedeni tesiri altına alan kas ağrıları da vardır.Çoğu kas ağrısı genelde birkaç gün içerisinde kaybolabilir ancak birtakım kas ağrıları aylarca geçmeyebilir. Kas ağrısı boyun, sırt, bacaklar ve elleriniz de dahil olmak üzere bedeninuzun derhal derhal her yerinde gelişebilen bir ağrı türüdür. Kas ağrısının en sık namacıylaleri; Gerginlik, stres, aşırı kullanım, ufak yaralanmalardır.