KATARAKT NEDİR?
Katarakt hastalığı, göz bebeğinin arkasındaki görmeyi gerçekleştiren natural merceğin saydamlığını kaybederek matlaşması neticesi meydana çıkmaktadır. Göz, yapıları olan kornea ve lensin kırıcılığı ve saydamlığı yardımıyla net görmeyi sağlar. Yani lenste saydamlığın azalması, kesikliklerin meydana gelmesine katarakt denir. Katarakt, tedavi edilebilir körlük niçinlerinin başında gelir.
KATARAKT BELİRTİLERİ NELERDİR?
Katarat, ortalama 55-60 yaş civarındaki şahıslarda gözün merceğinde başlayan hafif bir matlaşma ve sertleşme ile kendini göstermektedir. Hastalar doğrulusunda katar.aktın ilk bulgularinin renklerin canlılığında ve görme kalitesinde azalma şeklinde tanım edilmektedir. Katarak sendrom ile gelen bir sorundur. Başlangıç civarında kata.raktın görme kalitesinde azalma, araba farlarından şiddeti çoğalan bir şekilde rahatsız olma, alacakaranlıkta ve sisli havalarda detayları görememe gibi sendromlara niçin olmaktadır. Katara.kt hastaları renkleri daha çok pastel tonlarda görmektedir. Katarat sendromsi olan haller şu şekilde maddelenebilir:
Işıktan rahatsızlık
Gözde kamaşma
Göz yorgunluğu, baş ağrısı
Uzak, yakın görememe,
Bulanık görme
Gözlük numarasının değişmesi
Gece görüşünde düşüş
Derinlik duygusunun kaybolması
Gözlüksüz daha iyi yakını görme
Renklerin solgun görüşmesi
Araç kullanmada güçlük
Gazete, dergi, kitap okumada zorluk
Dumanlı, buğulu görme
KATARAK.T NİÇİN OLUR?
Katarak hastalığı, göz bebeğinin arkasındaki görmeyi gerçekleştiren natural merceğin saydamlığını kaybederek matlaşması neticesi meydana çıkmaktadır. Göz merceğinin anatomik bünyesinde katarakın üç tarzı bulunmaktadır. Gözün çekirdeğinden başlayan tarzına ‘nükleer katarakt’, korteksten başlayana ‘kortikal katarakt’, göz merceğinin zarından başlayana ise ‘kapsüler katarak’ denir. Katarak, çıkış çeşidine göre ise ikiye ayrılır. Doğumsal katarak doğumdan itibaren görülen, lensin tek ya da çift doğrultulu saydamlığını kaybetmesi ve opaklaşmasıdır. Annenin gebelik esnasında geçirdiği iltihaplanmalara ya da sarfedilen ilaçlara bağlı olarak meydana çıkan doğumsal katarak, kimi vakit hiçbir niçine bağlı olmayabilir.
Yaşlılık katarakı ise 50-60 yaş üzerindeki hastalarda görmenin giderek azalmasıyla kendini belli eder. Katarakın ilerleme riski diyabet hastalarında % 60 daha fazladır. Bu hasta grubunda süratli gelişen katarakt, 30’lu ya da 40’lı yaşlarda da mühim bir göz problemi haluna gelebilir. Hem de gözün uvea bölgesinin iltihabı olan üveit hastalığının tedavisinde sarfedilen steroid damlalar da katarakt oluşumu tehlikesini arttırmaktadır. Hem de miyop ve Down sendromsi gibi erken yaşlanmaya sebep olan hastalıklar da kata.rakta yol açabilmektedir. Hastalar, genellikle ‘sisli ya da dumanlı görme’ şikayetiyle göz hekimine başvurur. Bu hal vakit içerisinde görmeyi mühim ölçüde bozar. Genellikle geceleri karşıdan gelen ışığın parçalanmasına bağlı olarak gözlerde kamaşma, okuma zorluğu, yüzleri tanıme ve televizyon izlemede zorlanma, cisimlerin renklerini daha koyu ya da donuk renkte görme, yakın gözlüğüne olan ihtiyacın azalması, düz kenarların eğik görülmesi gibi bulgular kataraktın habercisidir.
KATAR.AKT TEŞHİSİ NASIL KONULUR?
Öncelikle Göz Hastalıkları Eksperi hastanın ayrıntılı hikayesini alır. Ardından muayeneye geçilir. Katarak, göz hastalıkları uzmanının gerçekleştireceği biyomikroskop muayene yardımıyla tespit edilir.
KATAR.AKT TEDAVİSİ NASIL OLUR? KATARAKT AMELİYATI NASIL YAPILIR?
Katarat ameliyat ile tedavi edilen bir hastalıktır. Yapılan ameliyatlarda, ‘intrakapsüler katarakt ekstraksiyonu’ ya da sıkça oluşturulan ‘ekstrakapsüler katarakt ekstraksiyonu’ teknikleri kullanılmaktadır. Ekstrakapsüler ekstraksiyonda, sistemli ekstrakapsüler cerrahi (dikişli göz merceği yerleştirme ameliyatı) ve fakoemülsifikasyon (halk arasında lazerle katarakt ameliyatı, dikişsiz) yöntemleri uygulanır. Cerrahi araya girmekde geç kalınmış hastalarda ise göz bebeği alanındaki beyaz renkte matür katarakt görülebilmektedir. Cerrahi araya girmek ile hastanın uzak, hem uzak hem yakın ya da uzak, yakın ve orta yakın mesafenin tedavi edilmesi gibi alternatifler sunulmaktadır. Hastanın yaptığı seçime ve genel sıhhat haluna göre ideal göz içi lenslerden biri kullanılarak ameliyat gerçekleştirilir. Yüksek astigmatlarda ise özel lensler göz içine yerleştirilmektedir.
Katarak cerrahisinde son senelerde mühim yenilikler yaşanmaktadır. Premium göz içi lenslerin kullanımıyla beraber hastalar katar.akt ameliyatı ardından yaşamlarını eskiye oranla daha konforlu bir şekilde sürdürebilmekte ve multifokal göz içi lensler yardımıyla gözlük kullanmadan uzağı ve yakını rahat rahat görebilmektedir. Katarak ameliyatında en süregelen sarfedilen yöntem, halk arasında lazer cerrahisi olarak tanınan FAKO yöntemidir. Bu operasyonla sertleşmiş katarak kırılıp, temizlenerek yerine göz içi mercek yerleştirilmektedir. Operasyon 2 mm’den ufak bir kesiden yapılmaktadır. Yöntemin dikişsiz, ağrısız ve damla anestezisi ile yapılması hastaya büyük faydalar sağlamaktadır. Hasta çok heyecanlı değilse bütün katarakt cerrahileri iğnesiz bir şekilde damla anestezi ile yapılmaktadır. Bu prosedür 20-30 dakika sürmektedir. Katarak ameliyatı ardından hasta 2-3 gün içerisinde normal yaşamına dönebilmektedir.
Katarak.t ameliyatı olmazsam ne olur?
Katarak tedavi edilmezse görme tamamıyla kaybolabilir. Bunun yanısıra glokoma, göz kaymasına sebep olabilmektedir. Vaktinde tedavi edilmeyen kata.rakt, gelişen dönemde ameliyat edilirse detaylı komplikasyonlara sebep olabilir.