DOLAR %
EURO %
GRAM ALTIN %
ÇEYREK A. %
BITCOIN %
SON DAKİKA
Google News

KEMİK ERİMESİ NEDİR ? NEDEN BAŞLAR ? TEDAVİSİ NEDİR ?

Son Güncelleme :

26 Ocak 2023 - 21:01

KEMİK ERİMESİ NEDİR ? NEDEN BAŞLAR ? TEDAVİSİ NEDİR ?

Kemik erimesi (Osteoporoz) nedir?

Osteoporoz tanınan adıyla kemik erimesi, kemiğin içeriğindeki mineral yoğunluğunun azalması neticesinde kemiklerin zayıflaması ve kırılgan duruma gelmesi olarak tanımlanır. Porous bone “gözeli kemik” demektir.

Kemiklerimiz sert ama süngerimsi bir iç yapıya sahiptir. Erimesinde, kemikten kalsiyum kaybedilmesine bağlı olarak süngerimsi yapıdaki gözeler artık delikler büyür ve bundan dolayı da kemiğin kütlesi, kuvveti ve sağlamlığı azalır.

Kemik mikro yapısındaki bu bozulma, kemiğin kırılma ihtimalini artırır. Kemik erimesi terimi gerçekte kemiğin eriyip gitmesini değil, kemik yapısının yoğunluğunun azalmasını ve buna bağlı olarak kemiğin kırılganlığının artmasını ifade etmektedir.

Kemik erimesi (Osteoporoz) bilgiları nelerdir?

Sinsi bir hastalık olan kemik erimesi, erken dönemde hiçbir bilgi vermeyebilir. Fakat ilerlediğinde ve kırıklar oluşmaya başladığında ağrılara sebep olur.

Genellikle  erimesinin ilk sendromu sırt ağrısıdır. Sırt ağrısının nedeni, sırt omurlarında meydana gelen ufak kırıklardır. Omurlardaki bu ufak kırıklar vuruş ya da düşme olmadan da gelişebilir. Kırıkların adedinin artışıyla da omurlarda çökme ortaya gelir. Bu çökmelere bağlı olarak hastanın,

Omurgası öne doğru eğilir,
Sırtında kamburluk oluşur,
Boyu kısalır.
Osteoporozda omur kemiklerinin yanı sıra kalça kemikleri, el bilekleri ve kaburga kemiklerinde de kırık görülme mümkünlülüğü artar.

Kemik erimesinin (Osteoporoz) niçinleri nelerdir?

İlerleyen yaş
Menopoz
Kalıtım
Kronik hastalıklar
Kalsiyum yönünden yoksul beslenme
D vitamini eksikliği
Yeterli fiziksel etkinlik yapılmaması
Sigara kullanılması
Kafeinli içeceklerin çok tüketilmesi
Bazı ilaçların uzun süreli kullanılması erimesi niçin olabilir.
İlerleyen yaş: Yaşın ilerlemesi hem kadınlarda hem de erkeklerde erime niçinidir.

Kemik erimesinin (Osteoporozun) tanı ve tedavi teknikleri nelerdir?

Kemik erimesi yavaş ilerler ve pek bilgi vermez. Hem de erken dönemlerde direkt radyografilerde de saptanamaz.

Erimesinin net tanısı amacıyla kemik yoğunluğunun ölçülebildiği “DEXA” isimli bir görüntüleme tekniği kullanılır. Halk arasında “kemik ölçümü” olarak tanınan DEXA, ağrı verici ya da rahatsızlık uyandıran bir teknik değildir. Hasta ciddi bir radyasyona maruz kalmaz. Bel omurları, kalça ve el bileğinden ölçüm yapılır. Hastanın tedavisi planlanırken bu ölçüm seviyesi öneme alınır. Ölçüm seviyesi, verdiği tedavinin etkinliğini değerlendirmek amacıyla de önemlidir ve birkaç sene Aralıklarla tekrarlanarak hasta takip edilir.

Kemik erimesi tanısı alan kişide, erimesine niçin olabilecek diğer bir hastalığın olması halinde ilk olarak o hastalık tedavi edilmelidir. Eğer erime uzun süreli ilaç tüketimine bağlı gelişmişse ilaç değiştirilmeli ya da dozu azaltılmalıdır. Hastada  erimesine sebep olabilecek ikincil bir niçin teşhis edilmezse hastalık “primer osteoporoz” olarak kabul edilir ve tedavi buna göre düzenlenir.

Kemik erimesi tedavisinde amaç,

Kemik kütlesini korumak
Ağrıyı gidermek
Kırık oluşumunu engellemektir.
Bu nedenle kemik yıkımını azaltan ve yapımını artıran detaylı ilaçlar kullanılmaktadır. Hem de kalsiyum ve D vitamini takviyeleri de verilmektedir. Bütün ilaç tedavileri kesinlikle hekim gözetiminde ve takibinde kullanılmalıdır. İlaç tedavilerinin yanı sıra kalsiyumdan varlıklı sıhhatli bir beslenme planı ve şahsa ideal egzersiz uygulaması da tedavinin bir parçasıdır.