DOLAR %
EURO %
GRAM ALTIN %
ÇEYREK A. %
BITCOIN %
SON DAKİKA
Google News

KRONİK HASTALIKLAR NELERDİR ?

Son Güncelleme :

24 Ocak 2023 - 11:26

KRONİK HASTALIKLAR NELERDİR ?

Kronik Hastalıklar Nelerdir?

Başlıca Kronik Hastalıklar

Kronik hastalıklar kabaca 1 seniçin uzun vakitli tedavi gerektiren ya da hastanın günlük yaşamında 1 seniçin çok kısıtlamaya niçin olan hastalık grubudur.

kronik hastalıklar

Kronik hastalıkların özellikleri:
Birden çok faktöre bağlı olarak gelişen, karmaşık hastalıklar olması
Gelişimi uzun vaktin, birtakım hastalarda rastgele bir belirtiye sebep olmadan gelişen (asemptomatik) rahatsızlıklar olması
Hastalığın uzun vakit devam etmesi, hastada diğer sıhhat problemlerine da yol açması
Hastada işlevsellik kayıbına niçin olması şeklinde sayılabilir.
Toplum içinde çok değişik vakitğen hastalığa sahip şahıslar bulunur. Fakat birtakım vakitğen hastalıklar, diğerlerine göre çok daha vakitgelen olarak görülür. En sık görülen vakitğen hastalıklar:

Diyabet

Kronik hastalıklar arasında Diyabet yüksek kan şekeri ile karakterize bir hastalıktır.Tip 1 diyabet, otoimmün kaynaklı olarak hayatın erken senelerinde meydana çıkarken; Tip 2 diyabet ise sağlıksız beslenme, kalıtsal yatkınlık, hareket etmeyen hayat tipi gibi namacıylalere bağlı olarak meydana çıkar.

Yüksek Tansiyon

Kan basıncının 140/80 değerinin üstünde olması yüksek tansiyon başka adıyla hipertansiyon olarak adlandırılır.Hastada tansiyon yüksekliği kendi kendisine meydana çıkabileceği gibi altta yatan bir rahatsızlığa bağlı olarak da gelişebilir. Hipertansiyon, hastalarda senelerce hiçbir belirtiye namacıyla olmadan ilerleyebilir ve rutin kan basıncı ölçümü esnasında teşhis edilebilir.

Kalp Hastalıkları

Ülkemizdeki ölümlerin üçte biri kalp damar hastalıkları namacıylaiyle gerçekleşmektedir. Kronik kalp hastalıkları; koroner arter hastalığı, kalp kapakçığı rahatsızlıkları, kalp yetmezliği gibi değişik tür rahatsızlıkları kapsar. Bütün bu hastalıklar, kalp işlevinde bozulmaya sebep olur.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH)

KOAH, akciğerdeki hava akışının tıkanmasına yol açan iltihabi (inflamatuar) bir akciğer rahatsızlığıdır. KOAH hastalarında öksürük, soluk darlığı, aşırı balgam oluşumu, hırıltılı solunum gibi bulgular görülür. KOAH; sigara içmek, irritan gazlara maruz kalınan ortamda çalışmak gibi risk faktörleri varlığından meydana çıkar.

Artrit (Eklem İltihabı)

Eklem iltihabı ya da başka adıyla artrit; eklemlerde kızarıklık, şişlik, ağrı ile seyreden bir hastalıktır. Artrit geliştikçe büyülenen eklemde hareket kısıtlılığı, sertlik gibi haller da görülebilir. Artritin pek çok çok alt türü olmakla birlikte toplumda en sık görülenleri; osteoartrit, Romatoid artrit, gut artriti biçiminde sayılabilir.

Kanser

Kanser; beden hücrelerinin birtakımlarında kalıtsal yapının mutasyona uğraması neticesi ilerleyen ve anormal bir hücre bölünmesiyle tümör oluşumunun gördüğünüz hastalıklar topluluğudur. Ülkemizde görülen ölümlerin aşağı yukarı dörtte birinden kanser sorumludur. Kanserin yüzlerce değişik türü vardır. Her bir kanser türünün kendisine ait değişik özellikleri olabilir.

Astım

Astım hava yolunun şişerek daraldığı ve aşırı mukus oluşumunun gördüğünüz süreğen bir rahatsızlıktır. Bu hal da astım hastalarında solunum güçlüğü, öksürük, hırıltılı solunum gibi semptomlara yol açar. Astım fazlası şahıs amacıyla ciddi bir sorun oluşturmamakla birlikte birtakım hastalarda günlük hayatı mühim ölçüde tesirleyen bir sorun olabilir.

Alzheimer Hastalığı ve Diğer Demanslar

Demans; şahısde hafıza ve düşünme becerilerin günlük hayatı olumsuz tesirleyecek ölçüde tesirlendiği hastalıklar bütünüdür. Genellikle yaşlanma, demans gelişimdeki en büyük risk faktörlerinden birisidir. Pek çok değişik alt grubu içerisinde barındıran demansın en sık görülen türü Alzheimer hastalığıdır.

Kemik Erimesi

Kemik erimesi ya da başka adıyla osteoporoz; kemiklerin güçsüzlüğe namacıyla olur. Bu güçsüzleşme, kemiğin hafif bir gerilim karşısında dahi kırılmasına yol açar. Kemik erimesi başta menopoz ardından dönemdeki kadınlarda görülse de ileri yaştaki erkeklerde de bu sorunle karşılaşılabilir.

Depresyon

Kronik hastalık tanımı, fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra psikiyatrik hastalıkları kapsar. Depresyon sıksık üzüntü durumu ve etrafa ilginin ortadan kalktığı ruh durumu ile karakterize bir rahatsızlıktır. Depresyon; bireyin duyguları, düşünme biçimi ve davranışları üstünde tesir gösterir.