Üzümün kurutulmuş durumu olarak tanınan kuru üzüm, kara ve sarı olmak üzere 2 değişik çeşide sahiptir. Kek, kurabiye gibi hamur işi tariflerde ve komposto tariflerinde sarfedilen kuru üzüm, yalın bir şekilde de tüketilir. Peki, kuru üzüm neye iyi gelir? İşte, kuru üzümün muazzam faydaları ve kullanımı:
Kuru Üz-ümün Faydaları Nelerdir?
Kuru üzü.m yemek açlığı azaltabilir ve tokluğu etkileyen hormonları değiştirerek, yemekle enerji alımını azaltmakta ve bu da beden ağırlığını korumaya yardımcı olabilmektedir.
Kalp sağlığını iyileştirebilir. Fenolik bileşenler ve yüksek lif içeriği namacıylaiyle kuru üz.üm plazma antioksidan kapasitesini artırarak ve total ile LDL kolesterol seviyelerini, sistolik kan basıncını ve iltihap tepkisine bağlı molekülleri düşürerek kardiyovasküler sıhhat parametrelerini düzenler.
Kuru üzm düşük ila orta düzeyde bir glisemik indekse (GI 49-69 arası) sahiptir. Şeker hastaları ya da insülin direnci olanlar amacıyla kuru üzüm, GI’in yanı sıra yüksek lif ve antioksidan kapasitesi ile daha düşük Tip 2 diyabet riskiyle bağlantılı olabileceğinden sıhhatli bir seçimdir.
Diş sağlığını koruma potansiyeli vardır. Antibakteriyel aktivitesi, dişlere yapışma olasılığının düşük olması, ağız PH’ının mineye zarar veren eşiğin altında olması sebebiyle iyi bir ağız sağlığını destekler.
Bağırsak sağlığını destekler, kolon kanserine karşı koruma sağlar. Prebiyotik içeriği bağırsak mikrobiyotasını olumlu etkilemektedir. Güneşte kurutulmuş kuru üz.üm, 100 gramında 5,7 gr ile yüksek prebiyotik (sindirilemeyen lif) içerir.
Antioksidan ve antibakteriyeldir, bu özellikleri fenolik bileşik içeriklerinden gelmektedir. Kuru üzm çalışılanlar arasında en yüksek fenolik bileşiğe sahip gıdadir. (mg/kg) Kuru üzm > tarhana > kuru kara erik > kuru kayısı > kırmızı üzüm > taze kapya biber > taze üzüm. Toplam fenolik bileşiklerin seviyeleri kuru üzüm türleri arasında değişiklik göstermektedir, beyaz kuru üzüm en düşük değere sahip olan, kırmızı kuru üzüm ise en yüksek değere sahip olandır. Antioksidan kapasitesi ile beyaz kuru ü.züm en düşük değere sahipken, kırmızı kuru üzm en yüksek değere sahiptir.
Sağlıklı kemiklerin ve eklemlerin büyümesi ve bakımı amacıyla çok mühim esansiyel bir iz element olan boronu (100 gramında 2.2 mg) içerir. Boron menopoz ardından kadınlarda kalsiyum kaybını azaltarak kemik erimesi (osteoporoz) üstünde engelleyici bir tesire sahip olabilmektedir. Bunun yanı sıra kuru üzümdeki prebiyotikler kalsiyum ve magnezyum emilimini artırarak, kemik mineral içeriği ve yoğunluğunu korur ve kemik yapısını destekler.
Kuru Üz.üm Çok Yenirse Ne Olur?
Kuru üz.üm, ölçülü tüketildiğinde sıhhat yönünden son derece yararlıdır. Fakat çok tüketilmesi kilo alımına yol açabilir. Kuru üzm kalori sayısal değeri ve şeker içeriği yüksek bir gıdadir. Bu amaçla kilo almaya yatkınlık sağlar. Genellikle diyabet hastalarının kuru üzümü çok tüketmesi, ciddi sıhhat sorunların tetikleyebilir. Bununla beraber kuru üzmün çok tüketilmesi, bedende alerji meydana gelmesine namacıyla olabilir.
Hangi Kuru Üzüm Daha Faydalı?
Tercih edilmesi gereken ku.ru üzüm çeşidi; güneşte kurutulmuş kırmızı ve kara olandır. Genellikle çekirdekli kara üzüm, kansızlığın giderilmesinde etkili rol oynar. Siyah kuru ü.zümün çekirdeği, öğütülmüş olarak da tüketilebilir.
Kuru Üz.üm Ne Kadar Yenmeli?
Demir eksikliği ve kansızlık olan kişiler, her gün 1-2 avuç ku.ru üzüm tüketebilir. Diyabet hastalarının kuru üzüm kullanımı 1 avuçtan çok olmamalıdır. Diyabet hastaları kuru üzüm tüketmeden evvelce kesinlikle hekime danışmalıdır. Sadece faydalarından yararlanmak isteyen kişiler, günde 4-5 adet kara kuru üzüm tüketebilir.
Diyette Kuru Üzüm Ne Kadar Yenmeli?
Genel olarak şimdiye kadar oluşturulan incelemelera göre günlük diyete 80-90 gr (1 çay bardağı) arası kuru ü.züm eklemenin ideal bulunduğu saptanmıştır. Diyet yapanlar amacıyla kuru üz.ümün porsiyon miktarı 1 yemek kaşığı kadardır. Kuru ü.züm ister tek başına ister fındıkgillerle (fındık/ceviz vb.) beraber yendiğinde sabit glikoz seviyelerini korumakta ve enerji ihtiyacını desteklemektedir. Mükemmel bir karbonhidrat kaynağı ve orta derecede bir glisemik indeks içeriği olmasından sıksık enerji ve optimum atletik performans sağlamak amacıyla egzersiz evveli en ideal bir atıştırmalıktır.
Kuru Üzü.mün Gıda Değerleri Nelerdir?
K.uru üzüm, esansiyel gıda öğeleri, çözünür ve çözünmeyen lifler ile sağlığı koruyucu biyoaktif bileşenler ve fitokimyasallar içerir. Bütün meyveler gibi kuru üzmde potasyum bakımından yüksek ve sodyumdan düşüktür. Diğer meyvelerle karşılaştırıldığında magnezyum ve demir seviyesi daha yüksektir. Yüksek şeker (%60) konusuna rağmen, çoğunluklu olarak früktoz ve glikoz, kuru üzm yararlı bileşenlerin kaynağı ve sıhhatli bir atıştırmalıktır. Daha iyi bir diyet kalitesine katkıda bulunurken, yemekten evvelce tüketilmesi normal kilolu sıhhatli bireylerde iştahı düzenlemek adına ideal görülmektedir.