DOLAR %
EURO %
GRAM ALTIN %
ÇEYREK A. %
BITCOIN %
SON DAKİKA
Google News

KURAN-I KERİM YAKILMASINA MÜSLÜMAN ÜLKELERDEN TÜRKİYE’YE BÜYÜK DESTEK

Son Güncelleme :

01 Şubat 2023 - 16:04

KURAN-I KERİM YAKILMASINA MÜSLÜMAN ÜLKELERDEN TÜRKİYE’YE BÜYÜK DESTEK

İsveç Bu Sefer Haddini Aştı

Kuran-ı Kerim Yakması Büyük Saygısızlık

İsveç’in aşırı sağcı ırkçı politikacı Rasmus Paludan’ın Stockholm’deki Türk büyükelçiliği binası önünde Müslümanların mübarek kitabı Kuran-ı Kerim’i yakmasına izin vermesinin sonrasında İslam dünyası hiddet ve alarma geçti.

İşte ilk tepkilerden birtakımları:

Türkiye

Dışişleri Bakanlığı’ndan oluşturulan açıklamada, “Daha evvelce defalarca uyarmamıza karşın bugün (21 Ocak) İsveç’te mübarek kitabımız Kuran-ı kerim’i oluşturulan alçak saldırıyı en kuvvetli şekilde kınıyoruz.”

Eylemi “açık bir nefret suçu” olarak nitelendiren bakanlık, “Müslümanları amaç alan ve mübarek değerlerimizi aşağılayan bu İslam karşıtı eyleme ifade özgürlüğü kisvesi altında izin verilmesi mutlaka kabul edilemez.”

Bu alçakça davranış, Avrupa’da İslamofobi ile ırkçı ve ayrımcı hareketlerin geldiği korkutucu seviyenin bir diğer örneğidir.”

kuran-ı kerim

Pakistan

Pakistan Dışişleri Bakanlığı’ndan oluşturulan açıklamada, “Bu anlamsız ve kışkırtıcı İslamofobik hareket, dünya genelinde 1,5 milyardan çok Müslümanın dini hassasiyetlerini incitiyor.”

Bu tür eylemler, “nefret söylemi yapmama ve insanları şiddete teşvik etmeme yükümlülüğü gibi uluslararası insan hakları hukuku kapsamında mesuliyetlar taşıyan ifade ya da kanaat özgürlüğü hakkının hiçbir yasal ifadesi kapsamında değildir.”

Açıklamada, “Pakistan’ın kaygıları İsveç’teki yetkililere iletilmektedir. Onları Pakistan halkının ve dünya genelindeki Müslümanların hislerini öneme almaya ve İslamofobik eylemleri önlemek amacıyla adımlar atmaya çağırıyoruz.”

Kuveyt

Kuveyt Dışişleri Bakanı Şeyh Salem Abdullah Al Jaber Al Sabah, devlet haber ajansı KUNA’nın aktardığı açıklamalarda, vakanın “dünya genelindeki Müslümanların hislerini incittiğini ve ciddi bir provokasyona işaret ettiğini” söyledi.

Uluslararası toplumu “bu tür kabul edilemez eylemleri durdurarak ve her türlü nefret ve aşırıcılığı kınayarak ve suçluları hesap verebilirliğe teslim ederek mesuliyet üstlenmeye” çağırdı.

Suudi Arabistan

Suudi Dışişleri Bakanlığı’ndan oluşturulan açıklamada, “Suudi Arabistan diyalog, hoşgörü ve bir arada hayata değerlerinin yayılması davetinde bulunmaktadır ve nefreti ve aşırıcılığı reddediyor.”

BAE

Birleşik Arap Emirlikleri, “insani ve ahlaki değer ve ilkelere aykırı olarak emniyet ve istikrarı bozmayı amaçlayan kuran-ı kerim yakma hareketi bütün uygulamalara” karşı olduğunu söyledi.

Katar

Katar, İsveç makamlarının Kur’an-ı Kerim’i yakma iznini kınadı ve uluslararası toplumu nefret ve şiddeti reddetme mesuliyetlarını yerine getirmeye çağırdı.

İran

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasser Kanaani, bunu Müslümanlara karşı nefret ve şiddeti körükleme girişimi olarak nitelendirerek, birtakım Avrupa ülkelerinin düzmece ifade özgürlüğünü savunma bahanesiyle “aşırılık yanlısı ve radikal unsurların İslami mübareklara ve değerlere karşı nefret yaymasına izin verdiğini” söyledi.

Kanaani, İslam’da insan haklarına oluşturulan kuvvetli vurguya karşın, Avrupalıların toplumlarında “İslam karşıtlığını ve İslamofobiyi kurumsallaştırmaya” devam ettiğini söyledi.

Kuran’a oluşturulan saygısızlığın “Müslümanlara karşı nefret yaymanın ve şiddeti körüklemenin açık bir örneği” olduğunu ve “ifade ve kanaat özgürlüğüyle hiçbir ilgisi olmadığını” sözlerine ekledi.