Göller diyarı Burdur’da 24 saatlik su kaldı!
Şebeke suyuyla halı, araç, balkon ve teras yıkamak yasaklandı
Türkiye çapında yaşanan kuraklık, Göller Yöresi Burdur’u vurdu. Su stokunun bitme sınırına geldiği Burdur’da alınan son önlem, şebeke suyuyla halı, araç, balkon ve teras yıkamanın yasaklanması oldu.
Baraj doluluk oranlarında yaşanan düşüle birlikte su stoku yüzde 40’lar seviyesina düşen Türkiye’nin dört bir yanından kuraklık haberleri geliyor. Göller yöresi Burdur, kuraklık ile boğuşur duruma geldi. Uzmanların yeraltı sularının çekildiğini kuruyan gölleri üzerinden açıkladığı Burdur’da 24 saat yetecek kadar su kaldı.
Türkiye kurak ve yağışsız bir dönemden geçerken mahalli yönetimler kendi inisiyatifleriyle birtakım çözümlere başvuruyor. İçme suyunun barajlar yerine yeraltından temin edildiği kent Burdur’da 9 sene evvelce 53 metre derinlikten su çıkarken şimdi 210 metreye inmek gerekiyor.
“DEPOLARIMIZDA 24 SAATLİK SU KALDI. YER ALTINDA NE KADAR SU KALDI BİLEMİYORUZ”
En kurak senelarından birini yaşamış Türkiye’de, barajların dolması gereken dönemde fazlası il yeteri kadar yağış alamadı. Bu amaçla önümüzdeki yazın daha çetin geçeceğine dönük kaygılar de artıyor ve önlemler alınıyor.
Oksijen Gazetesi’nden Baran Can Sayın’ın haberine göre, bu kentlerden biri de Burdur. Şehrin içeriğinde tespit edilen fazlası göl ve gölet kurudu ya da kuruma tehlikesiyle karşı karşıya. Belediye sınırları amacıylade 5 Nisan günü alınan kararla şebeke suyuyla halı, araç, balkon, teras yıkama yasaklandı. Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz kararın insanlara ceza kesmekten çok bir farkındalık yaratmak adına alındığını söylüyor.
Ercengiz şehrin içme suyunu barajlardan değil fakat yeraltı sondajları vasıtasıyla temin edebildiğini aktararak “Burdur’da içme suyunun sağlanabileceği bir baraj yok” diyor. Yeraltı kuyularının hali da Ercengiz’in söylediğine göre gün geçtikçe vahim bir hal alıyor. Ercengiz, “Ben 2014’te vazifeye başladığımda yeraltı sularını 53-54 metre derinlikten çekebiliyorduk. Şu an ise su çıkarabilmek amacıyla 210 metre seviyesina kadar inmek zorundayız” dedi. Burdur’da kışın çok kurak geçtiğini dile getiren Ercengiz, “Yalnızca bir defa 5 Şubat’ta kar aldık. Yaz daha zorlu geçecek. Yeraltı suyu bulunduğu amacıyla rezervin sayısını bilmiyoruz. Stoktan haberdar değiliz. Ama kendi depolarımızda an itibarıyla 24 saat yetecek kadar su var” ifadelerini kullandı.
“ÜNLÜ İNSUYU MAĞARASINDA SUSUZLUKTAN SARKIT KALMADI”
Ercengiz’e göre bunda iklim değişikliğiyle birlikte hatalı tarım ve hayvancılık politikaları da etkili. Bu hususta da konuşan Ercengiz, şu açıklamaları yaptı:
“İçme suyu havzasında tarım yapılıyor. Tarım deseni değişti. Hayvancılıkta küçükbaştan büyükbaşa geçildi ve bu hayvanların beslenmesi amacıyla de daha çok su tüketen bitkiler olan mısır, yonca, şeker pancarı gibi bitkilerin ekimi arttı. Kapasite süratle tükeniyor. Göllerimiz, göletlerimiz kurudu. İnsuyu gibi Turistik mağaralarımızda bundan sonra sarkıt ve dikitler görülmüyor zira su kalmadı. Sondaj seviyelerinde daha derinlere indikçe bunun maliyeti de vatandaşa dönüyor. Bunun olmaması amacıyla ikaz mahiyetinde bir programya geçme kararı aldık. Cezadan ziyade suyu etkin kullanma ve mevzuya ilgi çekme amaçlı. Bir vakit dilimi belirlemedik”
Denetimi izah eden Ercengiz, “Denetimi kısmen otokontrolle sağlayacağız. Halkımız da duyarlı. Çok büyük bir kent de değiliz zaten. Belediye personelimiz sıksık sokakta. Genellikle temizlik elemanlarımız bu tür bir hali gözlemleme imkânına sahip. Bu şekilde bir halle karşı karşıya geldiklerinde da zabıta birimlerimize 5326 Saseneı Kabahatler Kanunu’na göre alakalı şahıslara idari para cezası program yetkisi verdik. Bu ceza 400 lira seviyesinde olacak. Tekrarı halinda iki katına çıkacak” dedi.
SU KISITLAMASI 3 İLE GELDİ
Burdur gibi Çanakkale ve Edirne’nin Keşan eyaletinde de barajlardaki doluluk oranlarının azalmasıyla birlikte belediye encümeni kararıyla su kısıtlamaları getirilmişti. Çanakkale ve Keşan’da kısıtlamalar tekrar değerlendirilmek üzere 30 Nisan’a dek sürecek. Çanakkale’de bu karar şehrin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı’nın doluluk seviyesinın mart ayında yüzde 43 seviyesinde seyretmesi ardından alınmıştı. Oysa 2022’nin aynı döneminde barajın doluluk seviyesi yüzde 90 seviyesindeydı. Keşan’da da hal değişik değil. İlçenin tek içme suyu kaynağı olan Kadıköy Barajı’nın doluluk seviyesi mart ayı itibarıyla yüzde 10’a dek inmiş ve ilçenin 3 aylık suyu kalmıştı.