DOLAR %
EURO %
GRAM ALTIN %
ÇEYREK A. %
BITCOIN %
SON DAKİKA
Google News

SAFRA KESESİ NEDİR? NE İŞE YARAR?

Son Güncelleme :

26 Nisan 2023 - 14:18

SAFRA KESESİ NEDİR? NE İŞE YARAR?

Armut şeklinde karaciğerin derhal alt evresinde tespit edilen safra kesesi, bedende birtakım işlevlere sahiptir. Safra kesesinde meydana gelen sorunlar, bedenin diğer organlarında mühim rahatsızlıklar yaşanmasına namacıyla olabilir. Bu amaçla eksperler safra kesesi sağlığına ilgi edilmesinin mühim bulunduğunu belirtiyorlar.
Bu alana özgün içerik yazılacaktır.

Safra Kesesi Nedir?

Safra ke.sesi karaciğer organımızın alt yönünde yer alan, armut biçimindeki organımızdır. İnce bağırsağa salınan safra adlı sindirim sıvısını kendisinde bulundurur. İltihaplanması ya da safra taşı oluşumu hallerinde birtakım rahatsızlıklar oluşabilir.

Safra Ke.sesi Ne İşe Yarar?

Halk arasında safra kesesinin işe yaramadığı, tam olarak hangi vazifiyeti bulunduğu tam olarak bilinmiyor. Safra kes.esi, bilhassa yağlı yemek kullanımı hallerinde, içerisinde barındırdığı bir sıvıyı salarak, sindirim işlemlerinin daha basit şekilde olmasını sağlıyor. Aktarılan safra adlı sıvının içerisinde; elektrolit ve bilirubin aynısı inorganik maddeler barındırır.

Safra Kese.sinin Vücuttaki Görevleri Nelerdir?

Safra kese.sinin bedende pek çok vazifiyeti bulunuyor. Bu vazifeler önemsiz gibi görünse bile, pek çok organın bu fonksiyonu yardımıyla çalışabildiği ifade ediliyor. Safra kesesi, bedendeki toksinlerin dışarıya atılmasında yardımcı vazife görüyor.

Safra kes.esi, karaciğer doğrulusunda imal edilen safra adlı sıvıyı 50 ml olarak içerisinde depolayabiliyor. Safra k.esesinin içerisindeki safranın sıvı alanı emilir ve daha kıvamlı duruma getirilir.

Safra kese.si, yemek sonralarında safrayı ince bağırsağa yönlendirip, sindirimin daha basit gerçekleşmesine bölge sağlar.

Safra Kes.esi Taşı

Karaciğer organı doğrulusunda safra sıvısının bir bölümü safra kesesinde depolanır. Buradaki yoğunlaşma prosedürü ardından, on iki parmak adlı ince bağırsağa iletilir. Yağlı olan besinlerin sindirilmesi amacıyla bağırsak evresinde tespit edilen gıdalarla karışabilir. Bu karışma durumu, safra kesesinde kimyasal bozukluklara namacıyla olabilir. Safra ke.sesi.nin teşekkülünde pek çok değişik durumun yol açtığı söylenebilir.

Meydana gelen birtakım kan hastalıklarının safra taşı meydana gelmesine namacıyla bulunduğu söylenebilir.

Safra yoğunluğunu yükselmesi da safra kesesi taşının meydana gelmesine zemin hazırlayabilir.

Çeşitli maddelerin kandaki oranlarının yükselmesi safrada taş oluşumuna sebep olabilir.

Safra yolu tıkanıklıkları, taş olumunun bir diğer sebebi olarak gösterilebilir.

Safra Ke.sesi Taşı Tedavi

Safra k.esesinde meydana gelen taşlar, tedavi edilmediği hallerde ölüme kadar yol açabilir. Bu amaçla tedavi amacıyla ameliyat tedavisine başvurulabilir. Ameliyat olmasına rastgele bir engeli olmayan kişiler, ameliyat ardından bu taşlardan kurtulabilirler. Ameliyat ardından şahsa eksper hekimler doğrulusunda tedavi hedefli ilaç verilebilir.

Safra Ke.sesi İltihabı Nedir?

Vücudun yağları parçalayabilmek amacıyla safraya gereksinimi bulunduğu durumda, safra k.esesi içerisindeki sıvıyı ince bağırsağa gönderir. Ancak safranın gönderildiği hallerde, ince bağırsağa giden yol birtakım hallerde tıkanır. Tıklanmayla birlikte, safra k.esesi tahriş olmaya başlar.

Tahrişin başlamasıyla safra iltihabı ismi verdiği rahatsızlık meydana çıkar. Safra ke.sesi iltihabının en ilgi çekici özelliği, kusma ve bulantıdır. Genelde, aşırı yağlı ya da çok tüketilen yemek ardından görülme mümkünlülüğü daha fazladır. Safra k.esesi iltihabında kusma ve bulantıyla beraber, sırt alanında ya da karın bölgesinde ağrılar oluşuyorsa, safra kese.si iltihabı oluşabilir.

Safra Ke.sesi Hastalıkları Kimlerde Görülebilir?

Safra kese.sinde meydana gelen rahatsızlıkların tedavisi başlatılmadığı vakitce, ağrı ve sızılar sırt bölümünün tümüne yayılabilir ya da diğer alanlara sıçrayabilir. Safra kes.esinde meydana gelen rahatsızlıklar birtakım şahıslarda daha basitdır.

60 yaş ve üzeri şahıslarda daha sık görülür.

Diyet tanısı konulmuş hastalarda daha fazladır.

Aile geçmişinde safra hastalıkları tespit edilen şahıslarda daha sık rastlanır.

Östrojen içerikli ilaç kullanan şahıslarda safra kesesi hastalıkları görülebilir.

Karaciğer hastalığı tespit edilen şahıslarda sık sık görülür.

Aşırı kilo sorunu tespit edilen ve obez kabul edilen bireylerde safra kesesi hastalıklarının görülme mümkünlülüğü diğer şahıslarda göre çok daha yüksek oranlıdır.

Safra ke.sesi sorunları genelde safra kanallarınızdaki, safranın karaciğeriniz, safra kese.niz ve ince bağırsağınız arasında dolaşmasına izin veren tüplerdeki tıkanmadan kaynaklanır. En vakitgelen tıkanma kaynağı safradaki maddeler sertleştiğinde ilerleyen safra taşlarıdır (kolelitiazis).

Yaygın safra kesesi hastalığı türleri:

Safra Taşları (Kolelitiazis): Safra taşları; kolesterol, safra pigmentleri, kalsiyum tuzları gibi maddeler safra k.sesi ve safra kanallarına geçiş yollarını tıkayan sert parçacıklar oluşturduğunda gelişir. Safra taşları bir kum tanesi kadar ufak ya da bir golf topu kadar büyük olabilir.

Çoğu vakit safra kesesi taşları semptomlara namacıyla olmaz. Safra taşları, safra kanallarına ya da ortak safra kanalına giden kistik kanalı tıkadığında safra, safra kesesinde birikerek basınca, şişmeye ve ağrıya namacıyla olur. Safra kes.esi taşlarının namacıyla bulunduğu ağrıya biliyer kolik denir. Çoğunlukla üst karın bölgesinde ya da kimi vakit sırtta sağ kürek kemiğinde meydana gelir ve kısa bir vakit içerisinde artar.

Safra Ke.sesi İltihabı (Kolesistit): Safra kesesi, safra kesesi taşları ya da diğer bir tıkanıklık sebebiyle tıkandığında, kolesistit adı verdiği safra kesesi iltihabına namacıyla olabilir.