Sağlığa arkadaş bir sebze olan soğan, yemeklerin vazgeçilmesi olarak biliniyor. Hem çiğ olarak hem de pişirilerek sarfedilen soğanın çoğu çeşidi bulunuyor. Doğal antibiyotik vazifiyeti gören soğan, bilhassa kış mevsiminde bağışıklık düzeneğinin kuvvetlenmesinde büyük rol oynuyor.
Soğan nedir?
Soğ.an, frenk soğanı, sarımsak ve pırasa da sahibi olan Allium bitki ailesine aittir. Bu sebzelerin karakteristik keskin aRomaları ve birtakım tıbbi bilhassari vardır.
Soğ.anlar boyut, şekil, renk ve lezzet bakımından değişiklik gösterir. En vakitgelen çeşitleri kırmızı, sarı ve beyaz so.ğandır. Bu sebzelerin tadı, genelde yetiştirildiği ve tüketildiği mevsime bağlı olarak değişebilir.
So.ğan doğramanın gözlerin sulanmasına namacıyla bulunduğu vakitgelen bir bilgidir. Bununla beraber, s.oğan sağlığa çok faydalıdır. So.ğan, detaylı kanser çeşitlerinin tehlikesini azaltma, ruh durumunu tedavi ve cilt ve saç sağlığını koruma gibi bireylerin sağlığında büyük rol oynar.
So.ğan hangi vitaminleri neleri içerir?
Soğ.an bilhassa A vitamini , C ve B vitaminleri yönünden mühim bir kaynaktır. Hem de kükürt, iyot, kalsiyum, demir, folat, magnezyum, fosfor, potasyum ve antioksidanlar yönünden da varlıklıdır.
A vitamini hem iltihaplanmalara karşı bağışıklığı hem de göz sağlığını destekler B vitaminleri ise suda eriyen vitaminlerdir. B vitamini bağışıklık ve sinir düzeneğinin düzgün işlevini gerçekleştirmesine yardımcı olur. C vitamini ise bilhassa kış mevsiminde hastalıklardan korunmaya destek olmaktadır.
So.ğan nasıl tüketilir?
Yemeklerde pişmiş olarak arpacık, beyaz ve kuru soğ.an tercih edilirken taze yeşil, kırmızı ve mor so.ğan salata yapımında, kahverengi soğan ise soğan suyu kürü hazırlanmasında kullanılır.
Özellikle kış mevsiminde havaların değişmesiyle bağışıklık sistemi zayıf düşmektedir. Virüslere ve bakterilere karşı natural antibiyotik vazifiyeti gören soğan zayıflayan bağışıklık düzeneğinin kuvvetlenmesini destekler. Soğan içerdiği sülfür (kükürtlü maddeler) yardımıyla antibakteriyel tesir oluşturmaktadır. Yetişkin ve çocuklar çok rahat bir şekilde soğan tüketebilir.
Soğ.an neleri içerir?
Kalsiyum
Demir
Folat
Magnezyum
Fosfor
Potasyum
Antioksidanlar kuercetin ve kükürt
Soğ.an hangi hastalıklara faydalıdır? Soğ.anın faydaları nelerdir?
Yapılan çalışmalar soğanın içerdiği kuarsetin isimli antioksidan yardımıyla yumurtalık, kolorektal gibi kanser çeşitlerine yakalanma tehlikesini azaltmaya yardımcı bulunduğunu göstermektedir. Özelikle kırmızı s.oğan, vücuttaki sıhhatli hücrelere zarar veren serbest radikalleri ortadan kaldıran antioksidan maddeleri, kuru ve beyaz so.ğana göre daha çok bulundurmaktadır.
Hem de soğa.nın amacıyladeki kuarsetin, alerjik tepkilere yol açan histaminin bağışıklık hücrelerinde salınımını engellemesine yardımcı olur. Sonuç olarak soğanın astım ya da alerjik sorunları olan şahıslarda bağışıklığı desteklemeye yardımcı bulunduğu bilinmektedir.
Soğa.n.ının içeriğindeki kükürt kan inceltici tesiri göstererek kalp kriziyle inme tehlikesini artıran plateletlerin birikimini önler. So.ğandan alınan kükürtün hipertansiyon başlangıcını geciktirme ve azaltmaya yardımcı bulunduğu başka çalışmalarla teşhis edilmiştir.
So.ğan nasıl saklanmalıdır?
Toplum olarak kuru so.ğanı saklarken en sık oluşturulan yanlışlardan biri patates ile aynı ortamda muhafaza etmek ya da depolamaktır. Çünkü patatesin yaydığı nem soğ.anın filizlenmesine ve çürümesine yol açar. Kuru so.ğanı serin ve kuru bir ortamda gizlemek uzun vakit taze şekilde tüketilmesini sağlar. Yarım kalan kuru soğ.anlar ise cam saklama kabına koyarak buzdolabında muhafaza edilebilir.
Taze soğanı ıslak olarak buzdolabına koymak oluşturulan başka yanlışlardan biridir. Öncelik ile tazeliğini yitirmiş yapraklar varsa temizlenmeli daha sonra kağıt havluya sarılarak buzdolabında saklanmalıdır. Sonuç olarak taze soğanın daha uzun taze kalması sağlanabilir.
So.ğanı yağda kavurmak zararlı mı?
Tüketirken sog.anı yağda kavurmak oluşturulan en büyük yanlışlardan biridir. Yağda kavurma sırasında yağ yanar. Yağ yandığı amacıyla kanserojen maddeler daha çok meydana çıkar. Kızartmada bulunduğu gibi so.ğanı da yağda kavurmak sıhhatli değildir. So.ğanlı yemek yapılırken bütün sebzeler tencere beraber çiğden yerleştirilerek yapılmalıdır. Sebzelerin pişme sırasında saldıkları su ile de esasen s.oğan pişmektedir. Etli bir yemek yapılırken de eti sotelerken gene etin bıraktığı su ile soğ.an kendi durumunda pişmektedir.
Soğ.an tüketmek mide ve bağırsak rahatsızlıklarını harekete geçirir mi?
Soğ.an, mide ve bağırsak hassasiyeti olan bireylerde rahatsızlık verebilir. S.ogan mide ve bağırsaklarında rastgele bir şikayeti olmayan şahıslarda yanma gibi rahatsızlıklara yol açmaz. Eğer bir bireyin reflü, gastrit ya da bağırsak intoleransı gibi rahatsızlıkları varsa so.ğan tükettiği vakit bu hassasiyetleri artabilir. Soğ.an çok lifli ve sülfürden varlıklıdır bundan dolayı gaz gibi gastrointestinal şikayetleri artırabilir. S.ogan zarı da şikayetlerin oluşmasında rol oynayabilir. Mide ve bağırsak hassasiyeti olanların çiğ so.ğan yerine pişmiş soğan tüketmeleri önerilir.