Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Süpriz Açıklama
Faizleri Daha da indireceğiz
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, faiz oranlarının düşürülmesinin enflasyonun düşmesine yol açacağına dair alışılmadık hipotezini yineledi.
Diğer ülkeler faiz oranlarını sıksık artırdı. Aksine, onu düşürmek amacıyla savaştım. Erdoğan, 1 Şubat’ta devlete ait TRT kanalına verilen demeçte, kilit faiz oranını yüzde 9’dan daha da aşağı çekeceğiz. “Başbakanlığım devresinde faizi 4,6’ya indirdik, enflasyon 6,4 gibi oldu. Faiz sebep, enflasyon sonuçtur. Buna inanmayanlar olabilir. Öyle inanıyorum. Ekonomi benim uzmanlık alanım ve neticeleri ortada. Enflasyon yüzde 86’dan yüzde 64’e düştü. Daha da düşecek” diye konuştu.
Aralık ayı amacıyla, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) senelik enflasyon oranını 64,27 olarak açıklarken, bağımsız enflasyon grubu ENAG bu rakamı %137,55 olarak açıkladı. Erdoğan, ekonomik büyümeyi teşvik edeceği umuduyla faiz oranlarını düşürme çabasında birkaç merkez bankası başkanını ve üyesini değiştirdi.
Merkez Bankası, Erdoğan’ın baskısıyla Kasım ayına kadar olan dört ayda faiz oranlarını 500 baz puan indirerek yüzde 9’a indirdi.
Erdoğan, ikinci devresi bulunduğu amacıyla yasal bir şekilde vazifeye aday olup olamayacağı konusu ile ilgiliki son tartışmalara da değindi.
“Milletimiz beni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk başkanı olarak seçti. Böylece ilk devresi tamamlamış olacağız. Dolayısıyla tekrar adaylık amacıyla rastgele bir engel bulunmamaktadır. Yasalara ve Anayasaya uygundur. Erdoğan, “Bu tartışmaları lüzumsuz buluyorum. Erdoğan, 2014 senesinde oluşturulan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk kez cumhurbaşkanı oldu. Daha sonra Haziran 2018’de oluşturulan seçimlerde yeni Cumhurbaşkanlığı düzeneğinin ilk başkanı olarak vazifeye başladı. Yeni sistemde bir şahıs en çok iki kez cumhurbaşkanı seçilebiliyor.
Hükümet yanlısı çevreler, 2017 anayasa değişiklığı ile cumhurbaşkanlığının değişik bir rol üstlendiği amacıyla Erdoğan’ın yeni sistemde tekrar aday gösterilmesinin önünde yasal bir engel olmadığını söylüyor. Fakat eleştirmenler, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 101. maddesinin cumhurbaşkanlığına iki dönemlik bir sınır koyduğuna ilgi çekiyor. Bu konudaki Anayasa değişiklığı, iktidar ittifakının başaramadığı parlamentoda üçte iki çoğunluğun (400 milletvekili) oyunu gerektiriyor.
Eleştirmenlere göre Erdoğan’ın aday olabilmesinin bir başka yolu da TBMM’nin 600 milletvekilinden 360’ının onayıyla erken seçim kararı alması. Hareket Partisi (MHP) ve aşırı milliyetçi Büyük Birlik Partisi (BBP) 335’tir. Erdoğan’ın tekrar aday olup olmayacağı konusu ile ilgili son söz Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) ait.